Οι Έλληνες δαπανήσαμε περίπου 37 δισεκατομμύρια στον τζόγο το 2023. Αυτό έρχεται ως αύξηση στα δεδομένα του 2022, όπου βρισκόμασταν στα 29 δις. Τέτοια εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί καλή μόνο για τους κατόχους των στοιχηματικών και των καζίνο. Για τους υπόλοιπους από εμάς, δείχνει ότι κάτι πάει λάθος. Ο τζόγος ανθεί σε φτωχότερες χώρες αλλά η Ελλάδα δεν έγινε τόσο φτωχότερη στη διάρκεια ενός έτους. Άρα είναι κάτι άλλο, όχι το κόστος ζωής.

Μια πρώτη προσέγγιση της αλήθειας κρύβεται στην υπερπροβολή του τζόγου. Οποιοσδήποτε άντρας 18-25 χρονών είναι αδύνατο να μην πετύχει διαφημίσεις από τις εταιρείες τζόγου τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Οι στοιχηματικές έχουν διεισδύσει σε όλο το φάσμα της κουλτούρας μας: από τον αθλητισμό έως και την τραπ, από την οποία προέρχονται και τα δύο χειρότερα παραδείγματα. Συγκεκριμένα προέρχονται από τα δύο μεγαλύτερα ονόματα της: τον Snik και τον Light. Ο πρώτος, βγαίνει καθημερινά στην κάμερα και παίζει φρουτάκια, με αποτέλεσμα κάθε διάδραση μεταξύ καλλιτέχνη και οπαδό να είναι συνυφασμένη με τον τζόγο. Ο Light έκανε το ακόμη πιο εξωφρενικό: έγραψε τραγούδι σε συνεργασία με στοιχηματική, με το όνομά της στον τίτλο. Συνεπώς, τα σημερινά προβαλλόμενα πρόσωπα έχουν γίνει πρεσβευτές του τζόγου, και η κουλτούρα των τυχερών παιχνιδιών εξαπλώνεται.  

Αλλά πάλι κάτι λείπει. Γιατί τόσο μεγάλος ντόρος στην Ελλάδα συγκεκριμένα; Η απάντηση είναι μπροστά στα μάτια μας: το εύκολο χρήμα. Ο εύκολος πλουτισμός υπήρχε πάντα γύρω μας. Παλιά ήταν το χρηματιστήριο που ήτανε φούσκα, αργότερα οι πυραμίδες τις οποίες βλέπουμε ως σήμερα. Τώρα είναι οι γκουρού των χρηματιστηρίων, της αγοράς συναλλάγματος και των κρυπτονομισμάτων, που είναι λίγοι από τους τσαρλατάνους που πουλάνε αυτό που πραγματικά θέλει ο Έλληνας: τον εύκολο πλουτισμό. Ήταν θέμα χρόνου, λοιπόν, ο τζόγος να γίνει τόσο μεγάλη βιομηχανία.

Μην γελιόμαστε όμως. Ο τζόγος είναι καταστρεπτικός εθισμός. Γι’ αυτό έχει έρθει η ώρα το κράτος να παρέμβει εναντίων των στοιχηματικών εταιρειών. Πρέπει να ανακοπεί, πρώτον και κύριον, η διαφημιστική τους παρουσία. Όσο περισσότερο εισχωρεί στη ζωή μας η προβολή του τζόγου, τόσο ευκολότερα ξεχνάμε τον κίνδυνο που ενέχει. Ακόμη, τόσο πιθανότερο είναι να έρθουν σε επαφή με τον τζόγο και ανήλικοι. Στο θέμα των ανηλίκων, είναι ανάγκη να επιφέρουμε μεγάλες ποινές για τον τζόγο ανηλίκων τόσο για τις εταιρείες παιγνίων όσο και για τους γονείς. Πρέπει το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί και να εξαλειφθεί, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες.

Οπότε, δεν έχουμε απλά μια κοινωνία που έγινε εθισμένη στον τζόγο αλλά μια κοινωνία που πάντα ήταν εξαρτημένη στον εύκολο πλουτισμό. Γι’ αυτό πρέπει να αρχίσει η άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν μπορεί να ανεβαίνει το κόστος ζωής και η απάντηση να είναι περισσότερος τζόγος. Μια κοινωνία εθισμένη στον τζόγο, είναι εθισμένη στις κακές οικονομικές αποφάσεις και άρα είναι μια καταδικασμένη κοινωνία.

Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια, κάλεσε το 1114 καθημερινές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Κοινοποιήστε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *