Με όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ετοιμάζονται για τις Ευρωεκλογές, το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια μας. Για τη χώρα μας θα γίνουν στις 9 Ιουνίου με την επιλογή και τις επιστολικής ψήφου που έχει ήδη σταλεί. Το θέμα είναι ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών αυτών, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη εν γένει.
Λίγες εβδομάδες πριν αναφέρθηκα στο γεγονός ότι αυτές και όλες οι άλλες εκλογές που θα συναντήσουμε είναι πάρα πολύ σημαντικές για τις ζωές όλων μας. Για την Ευρώπη, αυτή η εκλογική αναμέτρηση έχει κατά τη γνώμη μου δύο βασικά διακυβεύματα: το μέλλον της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης και την αποτροπή (ή όχι) της ακροδεξιάς από την ήπειρο. Όσον αφορά το πρώτο, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει σε δύο ανοιχτά μέτωπα: της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης. Το πρώτο μέτωπο είναι καίριο για να μας δείξει τι τελικά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση: είναι μια υπερδύναμη η οποία έχει κυριαρχία της ηπείρου στην οποία βρίσκεται; Ή είναι μια γραφειοκρατία χωρίς αποφασιστικότητα; Η κατάσταση στην Ουκρανία ως τώρα έχει δείξει το δεύτερο και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει μετά το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά την Παλαιστίνη και το Ισραήλ είναι σημαντικό να δούμε αν η ΕΕ θα πάρει ξεκάθαρη θέση προς τη μία ή την άλλη πλευρά (κάτι που φαίνεται απίθανο αυτή τη στιγμή) και το εάν η ΕΕ θα λειτουργήσει ως μεγάλη δύναμη που θα επηρεάσει την τροχιά αυτής της αιματοχυσίας.
Ως δεύτερο διακύβευμα, έχουμε την άνοδο της ακροδεξιάς. Βλέπουμε μια τάση στα κράτη-μέλη ξεχωριστά για υποστήριξη στα ακροδεξιά κόμματα. Στην Ελλάδα, είχαμε στις τελευταίες εκλογές τρία: τη Νίκη, την Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες. Στην Ιταλία έχουμε τη Μελόνι και στη Γερμανία το AfD το οποίο πάει για δεύτερο κόμμα. Οπότε σε αυτές τις εκλογές θα δούμε πόσο ο Ευρωσκεπτικισμός και τα μεταναστευτικά κύματα έχουν εδραιώσει την ακροδεξιά και στο επίπεδο της Ένωσης. Το στοίχημα είναι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο να μπορέσει να πείσει τον κόσμο ότι η ΕΕ αποτελεί πραγματικό πυλώνα αλλαγής τόσο για την καθημερινότητα του πολίτη, όσο και για τα διεθνή θέματα.
Οι Ευρωεκλογές, ωστόσο, έχουν και για τη χώρα μας ένα διακύβευμα: τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού. Όπως φαίνεται, θα είναι οι πρώτες εκλογές που θα φανεί η αποσύνθεση της παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα έχουμε άλλο 41% και μπορεί να δούμε κάθοδο έως και 10 μονάδων. Από την άλλη, θα δούμε και ποιο θα είναι το δεύτερο κόμμα, το οποίο θα γίνει και ο βασικός ανταγωνιστής του κυβερνητικού, με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται κοντά. Τέλος, θα δούμε ποια κόμματα θα βρεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο: έπεισαν τα κόμματα που μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή; Τα νέα κόμματα Λοβέρδου και Κόκκαλη; Θα επιστρέψει το Μέρα 25; Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν στις εκλογές αυτές.
Τελικά, οι συγκεκριμένες εκλογές έχουν κάποιες σημαντικές προεκτάσεις για το πώς η ΕΕ θα προχωρήσει εσωτερικά και αν θα πάρει πιο κυρίαρχο ρόλο στη διεθνή κοινότητα. Για την Ελλάδα θα φέρει μια ανακίνηση του πολιτικού τοπίου. Τώρα μένει να ρίξουμε ο καθένας την ψήφο του και όλες αυτές οι αλλαγές να είναι από πρόσταγμά μας και όχι από αδιαφορία ή ανοχή μας.