Το έγκλημα στα Τέμπη μας έφερε όλους μας μπροστά στο πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας. Από την έλλειψη υποδομών, λόγω κατασπατάλησης κονδυλίων, μέχρι την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος από την κυβέρνηση. Δύο χρόνια μετά, βεβαίως, βλέπουμε και μια άλλη, μια θετική πλευρά του ζητήματος: την δική μας ενότητα στα πραγματικά ζητήματα της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες (κοντά ή και πάνω από εκατομμύριο) βγήκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και απαίτησαν δικαιοσύνη.

Οι εξελίξεις του 2025

Το χρονικό των τελευταίων εβδομάδων γνωστό. Ξεκίνησε με την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου όπου ακούγεται η σπαρακτική φωνή μίας από τους επιβαίνοντες να λέει «δεν έχω οξυγόνο», στα δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση. Από εκεί, ο κόσμος εξοργίστηκε και γεννήθηκε το πρώτο συλλαλητήριο της χρονιάς για τα Τέμπη, το οποίο είχε μαζική συμμετοχή, ακόμα και αν οργανώθηκε σε περιορισμένο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκίνησε και η δυνατή πίεση κατά της κυβέρνησης, από το λαό και κάποια μέσα.

Έπειτα, ήρθε και η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Σρόιτερ. Μια συνέντευξη η οποία εξέθεσε τον ΠΘ, ο οποίος προσπάθησε να μαζέψει την κατάσταση. Ωστόσο, με μια στάση αποποίησης των ευθυνών και χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις, η συνέντευξη γύρισε μπούμερανγκ. Ακολούθησαν, οι συζητήσεις για προανακριτική, οι ευθύνες Τριαντόπουλου στο μπάζωμα και η προκλητική στάση προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών εναντίων των γονέων. Τελευταίος σταθμός υπήρξε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που άφησε έκθετη ολόκληρη την κυβέρνηση. Με αυτό το κλίμα οδηγηθήκαμε στα συλλαλητήρια τα οποία έδειξαν το πώς νιώθει ο κόσμος για το έγκλημα στα Τέμπη, και η απάντηση ήταν ηχηρότατη.

Οι ελλιπείς εξηγήσεις

Μια τόσο δυνατή παρουσία κόσμου δείχνει πολλά. Πρώτον, είναι ξεκάθαρη η οργή του λαού με τα Τέμπη και την κυβέρνηση γενικότερα. Τέτοια κινητοποίηση δεν έχει ξαναγίνει στην χώρα μας. Αλλά το μήνυμα άφησε την κυβέρνηση σχετικά ασυγκίνητη. Τα πρώτα δημοσιεύματα μιλούσανε για ανασχηματισμό και μετά ο ΠΘ μίλησε για ασφαλή γραμμή Θεσσαλονίκη – Αθήνα ως το 2027. Τέτοιες  δηλώσεις, ωστόσο, είναι προσβλητικές προς το σύνολο των Ελλήνων. Από τη μία, ο ανασχηματισμός είναι εκτός θέματος. Από την άλλη, η εγγύηση ότι ο σιδηρόδρομος θα είναι ασφαλής ως το 2027 είναι ακόμα χειρότερη, διότι μαρτυρά ότι μέχρι τώρα (αλλά και για τα επόμενα 2 χρόνια) τα τρένα είναι επικίνδυνα! Παραδέχονται λοιπόν ότι ο Καραμανλής μας κορόιδευε, και αντί (έστω και για λόγους επικοινωνιακούς) να τον καθαιρέσουν, δεν ακούστηκε τίποτα!

Αυτό που επίσης δεν ακούστηκε καθόλου από κυβερνητικά χείλη είναι τι συμβαίνει με τη συγκάλυψη, το πιο βασικό αίτημα των συλλαλητηρίων. Η απάντηση είναι ότι «θα αποφανθεί η δικαιοσύνη». Μια εύκολη και πολιτικά ορθή απάντηση, η οποία όμως δεν βγάζει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, γιατί δεν ικανοποιεί κανέναν. Μπάζωμα, παραποιημένα ηχητικά και, το βασικότερο όλων, το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Μόνο όταν απαντηθούν αυτά, και αποφευχθεί κάποιο έξυπνο παιχνίδι με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (κάτι που θα έσωζε τον Καραμανλή), θα αρχίσει να κατευνάζεται η οργή του κόσμου.

Η επόμενη μέρα

Στον απόηχο όλων αυτών, το τοπίο στην πολιτική θα αλλάξει αρκετά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αρχίσει να βάλλεται πιο δυνατά από ποτέ στο εσωτερικό της ΝΔ, ειδικά με το κλίμα να είναι ευμετάβλητο και στο εξωτερικό της χώρας. Στην αντιπολίτευση θα έρθουν αλλαγές οι οποίες θα δείξουν ποια κόμματα και ηγέτες θα σταθούν ως επόμενοι διεκδικητές της εξουσίας. Η κατάσταση με την τόσο κομματιασμένη και πολυκομματική Βουλή, δεν θα κρατήσει.

Ο πόλος της αλλαγής, ωστόσο, δεν θα έρθει από τους ψηφοφόρους που απογοητεύτηκαν από τη ΝΔ και θα αλλάξουν ρότα. Η ρότα θα αλλάξει από τους νέους ανθρώπους, γιατί ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα των συλλαλητηρίων υπήρξε η συμμετοχή νέων ανθρώπων στις συγκεντρώσεις. Βλέπουμε μια μαχητικότητα και ένα ενδιαφέρον για τα κοινά από τη νέα γενιά το οποίο έλλειπε τα τελευταία χρόνια. Η αποχή στις τελευταίες εκλογές είχε τεράστια ποσοστά αλλά τώρα η εικόνα της αδιαφορίας ανατρέπεται. Βεβαίως, άλλο πράγμα είναι η συμμετοχή στις πορείες και άλλο η συμμετοχή στις εκλογές. Γιατί οι πορείες είχαν και πάντα έχουν έναν αντισυστημικό χαρακτήρα. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος πως η κατάσταση θα φέρει περισσότερους νέους ανθρώπους στις κάλπες.

Συμπερασματικά, κάναμε μια συνολική αποτίμηση της μετά-συλλαλητηρίου εποχής. Η κυβέρνηση έχει πολλά για τα οποία πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Εξηγήσεις που είναι πιο επείγουσες από ποτέ. Από την άλλη, εμείς, ο λαός, ενωθήκαμε στο πρόσωπο μιας τρομερής τραγωδίας, ενός ειδεχθούς εγκλήματος. Μας ένωσε η οργή και ο πόνος μας. Τώρα είναι η ώρα να μας ενώσει και η ελπίδα για το μέλλον το οποίο δύναται να κατακτήσουμε ενωμένοι. Για να αποτρέψουμε τα επόμενα Τέμπη και ενωμένοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μαζί!

Συντάκτης

  • Ο Γιώργος Τερζόπουλος έφτιαξε το politiquill.gr για να μοιραστεί τα άρθρα και τις σκέψεις του με τον κόσμο. Ασχολείται με το πολιτικό μάρκετινγκ και την επικοινωνία.

    View all posts
Κοινοποιήστε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *